SolviQ

Frågor och svar

Fråga / svar

Sök
Generic filters

Du har säkert många frågor och funderingar på varför solceller är en bra investering för dig! Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna som våra kunder brukar ställa till oss. Hittar du inte svaret är du varmt välkommen att höra av dig till oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig vidare i dina solcellsplaner.

Vi arbetar främst med solcellspaneler från Astronergy och LG electronics men har tillgång till de flesta andra varumärkena också. Både Astronergy och LG har goda garantier och hög kvalitet men om Astronergy är en premiumpanel så är LGs produkter snäppet värre och något för den som vill ha det där lilla extra.

De invertera vi främst jobbar med är SolarEdge, Fronius och SMA. Alla har god driftsäkerhet och högsta kvalitet.

Våra hembesök är gratis. På ett hembesök mäter vi upp ditt tak och ger dig rådgivning gällande placering av invertera m.m. Utöver rådgivningen på hembesöket bistår vi gärna med ytterligare allmän rådgivning om solceller och utformning av din anläggning. Den ingår också i ditt solcellsköp, men om du trots vår rådgivning väljer att gå vidare med en annan leverantör debiterar vi en avgift för den. Läs mer om detta i vårt faktablad.

SolviQ-paketering innebär utöver en basinstallation att vi sätter invertern inomhus på en plats som är skyddad för väder och vind samt där du slipper störas av den inbyggda fläktens ljud. Utöver det använder vi premiumkomponenter även för DC-brytare och överspänningsskydd. Du som väljer SolviQ-paketering får också en extra trygghet i form av ett uppföljningsbesök inom ett år från driftsättning då vi ser över anläggningen så att den fortfarande är i toppskick.

Om du vill pressa priset på anläggningen ska du välja alternativet basinstallation. Då sätter vi invertern på lämpligt ställe utomhus och använder standardkomponenter (Dock fortfarande premiumpaneler och inverter av välkända varumärken). Detta ger dig naturligtvis ändå en anläggning av hög kvalitet!

Vi utgår från Trollhättan. För att inte skapa allt för stora logistiska utmaningar då även vårt lager ligger i Trollhättan har vi valt att hålla oss inom en radie av ca 5 mil från kontoret. Nu tycker vi det är så roligt att montera solceller, så de där 5 milen har vi inte tagit allt för hårt på. Vi har monterat anläggningar både i Lysekilsområdet och ännu längre norrut på kusten. Så tveka inte att fråga oss, även om du bor längre bort än 5 mil från Trollhättan.

Kostnaden är beroende av flera faktorer så som vilken typ av tak du har samt förutsättningar för att komma åt arbetsplasten. Men om du vill ha ett mellan tummen och pekfingerpris så kan du själv räkna ut hur många paneler som ryms på ditt tak och gångna det med 4.700:-. Varje panel mäter ca 1,8 x 1 meter (LGs superpremiumpanel 2,1 x 1,1 meter).

Då får du en grov uppskattning som både kan bli lägre och högre utifrån de förutsättningar ditt tak eller markyta har.

Nej då. Vårt huvudfokus är att skapa förutsättningar för klimatsmart och ekonomisk energi. Så även lagring av solel med batterier och laddare till elbil ligger oss varmt om hjärtat.

Utöver de produkterna erbjuder vi även serviceavtal för alla med solceller på taket (eller marken).

Rent generellt så krävs det minimal skötsel av din solcellsanläggning. Det som dock kan vara bra att ha koll på är så att anläggningen producerar som förväntat över tid, att mjukvaran i växelriktaren (invertern) är uppdaterad samt att kablage och fästanordningar är i gott skick.

Vi erbjuder två olika servicepaket. Allt från en enklare form av onlineövervakning till premiumpaketet där det ingår en årlig översyn på plats. Fråga oss gärna mer om dessa paket.

Det korta svaret som gäller för de flesta är JA! Räkna med en realistisk återbetalningstid på ca 10-12 år, därefter förväntas anläggningen producera el i minst 15-20 år till. El som då är avbetald och helt gratis.

Det finns dock många saker som påverkar återbetalningstiden. Inte minst det solcellsbidrag som staten anslagit på 20% samt skattereduktionen på 60 öre per såld kWh förnybar el. Andra faktorer består av solinstrålning och läge på anläggningen.

Men inte minst. En av de största vinsterna skänker vi till miljön! Genom att bidra till den fossilfria omställningen visar du vänner och grannar var du står i debatten. Länge leve solenergin!

Garantitiden skiljer sig åt mellan tillverkarna. I vår bransch har vi märkt att många branschkollegor gärna nämner 25 år som en garantitid. Det som menas är effektgarantin på solpanelerna, den garanterar att solpanelen har kvar ca 80% av effektiviteten efter 25 år. Här är några exempel på garantier;

Astroenergy solpanel
25 års effektgaranti
10 års produktgaranti

LG solpanel
25 års produkt & effektgaranti

SolarEdge växelriktare
12 års produktgaranti

Fronius
5 års produktgaranti