SOLVIQ INFORMERAR

EFFEKTAVGIFT

Ingen kommer undan den effektavgift (även kallad effekttariff) som elnätsbolagen successivt inför. Senast 1 januari 2027 ska alla elnätsbolag ha infört effektavgift.
Som tur är kan vi på Solviq hjälpa dig att minska risken för höga effektavgifter!

Hur påverkar effektavgiften dig

Hur påverkar effektavgiften dig? Jo, när du använder dina prylar hemma, så som tvättmaskin, diskmaskin och varmvattenberedare (Så kallade förbrukare) med flera, så förbrukas effekt. Om vi för enkelhetens skull säger att en förbrukare drar 1 kW och du har igång fem samtidigt så registrerar elnätsbolaget en effektanvändning av 5 kW. Att ha igång många förbrukare samtidigt skapar alltså ett högt momentant behov av effekt i ditt hushåll och det är dessa toppar som elnätsbolagen nu kommer att lägga en avgift på. Högre toppar ger en dyrare avgift. 
Upplägget kan se lite olika ut, men de flesta elnätsbolag debiterar för ett snitt på dina tre högsta effekttoppar under en månad.
Exempel räkning effektavgift
Ett exempel på hur din elräkning kan komma att se ut med effektavgift. I detta fall med Ellevio som elnätsägare.

Så mycket effekt kräver dina apparater

Tabellen ger en fingervisning om hur stort effektuttag varje apparat har och ska ses som vägledande cirka angivelser.
  • Elbil
    11 kW

    De flesta elbilsladdare som installeras på villor har en maxeffekt på 11 kW. Du kan dock justera effektuttaget nedåt genom att sänka amperestyrkan för laddning i bilens infotainmentsystem.

  • Bastu
    6 kW

    En bastu slukar effekt och ger bland annat fjällresenärer höga räkningar när de efter en dags skidåkning startar ugn, spis och bastu samtidigt.

  • Varmluftsugn 
    3 kW

    Den praktiska varmluftsugnen behöver mycket energi. Här kanske du ska fundera på om en AirFryer kanske kan göra jobbet till halva effektuttaget istället.

  • Strykjärn  
    2.5 kW

    Strykjärn och vattenkokare producerar hög värme vilket ger en hög effektförbrukning.

  • Diskmaskin
    2 kW

    Disken kanske kan vänta till natten? På så sätt utjämnar du effektbehovet och risken för höga kostnader.

  • Dammsugare
    1 kW

    Inte en av de största energislukarna, så fortsätt dammsug så länge du inte har igång allt för många andra apparater.

  • TV
    0.05 kW

    Du behöver knappast oroa dig för att apparater som TV och radio ska påverka din effekträkning något nämnvärt så länge som du inte har en megastereo förstås.

LÖSNINGAR

Olika sätt att minska risken för höga effektavgifter.

Här har vi sammanställt några olika alternativ för dig som vill minska risken för höga effektavgifter.
#1. Sunt förnuft

Genom att använda sunt förnuft och helt enkelt inte använda stora effektförbrukare samtidigt kommer du definitivt att minska risken för höga effektavgifter. Det kan till exempel handla om att sprida ut ditt effektuttag under dygnets alla timmar istället för att komprimera det till en viss tidpunkt.

Om du har en elbil som ska laddas kan du oftast justera strömstyrkan på laddningen. Genom att ändra maxströmmen från 16 A (Ampere) till 8 A går du från att ladda med 11 till 5,5 kW. Det kan kräva en viss planering då tiden bilen måste laddas samtidigt dubblas.

Om du startat tvättmaskinen på morgonen, spisen när du kommer hem från jobbet, diskmaskinen på kvällen och kör torktumlaren på natten så har du också minskat risken för effekttoppar.


#2. Solceller

Med solceller på taket som ger dig fri energi får du även hjälp med att minska risken för effektavgifter. Du tar helt enkelt hushållets effektbehov från solen istället för elnätet. Nackdelen är förstås att solen inte alltid lyser, men i kombination med #3 hemmabatteri så kan det vara en del av lösningen för att slippa höga effekträkningar.

#3. Hemmabatteri med peak shaving

Med ett energilager (Även kallat hemmabatteri eller batteri) hemma kan du styra dina höga effektuttag mot batteriet istället för mot elnätet. På så sätt belastas inte elnätet och dina elräkningar kommer få låga avgifter för effektuttag. Att skaffa batterier hemma som täcker hela effektuttaget blir dock väldigt kostsamt.

Det du vill göra är inte att köpa batterier som täcker hela din effektkonsumtion. Du ska istället satsa på ett system som klarar av så kallad peak-shaving. Det innebär att batteriet används för att kapa de effekttoppar som annars riskerar att ge dig höga effektavgifter. Idag har många av de system vi säljer AI-funktioner som optimerar din energiförbrukning anpassat efter ditt hushålls behov.

Vi på Solviq hjälper dig att installera och ställa in ditt nya hemmabatteri. Ring oss gärna för en konsultation, 0520 121 21, eller kom in till vår EnegyStore på Överby i Trollhättan.

Kolla in våra aktuella erbjudanden: https://solviq.se/energystore/

Kontakta oss för en kostnadsfri offert redan idag!

Vi är redo att hjälpa dig med solceller, elbilsladdare och energilagring. Kontakta oss för personlig service och konkurrenskraftiga priser.